| |
وب : | |
پیام : | |
2+2=: | |
(Refresh) |
آمار
وب سایت:
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 251
بازدید ماه : 225
بازدید کل : 837834
تعداد مطالب : 864
تعداد نظرات : 4
تعداد آنلاین : 1
Template By: LoxBlog.Com
تهاجم فرهنگی
جی پی اس موتور
جی پی اس مخفی خودرو
تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان دانلود و آدرس kaktoos62.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.
حنجره عضوی در جلو گردن شما است. به این عضو همچنین جعبه صوتی گفته میشود که با حدود 5 سانتیمتر طول و 5 سانتیمتر عرض در بالای نای (Trachea) قرار دارد. در زیر و پشت حنجره نیز، مری قرار گرفته است.
حنجره دارای دو لایه ماهیچه است که تارهای صوتی را تشکیل میدهد. غضروف جلو حنجره را گاهی سیب آدم (Adams Apple) میگویند.
حنجره سه بخش مهم دارد:
حنجره نقش مهمی در تنفس، فرو دادن غذا، و حرف زدن دارد. حنجره مانند یک سوپاپ بر روی نای عمل میکند. این سوپاپ باز و بسته میشود تا اجازه تنفس، بلع غذا و حرف زدن را به فرد بدهد:
سرطان چیست؟
سرطان در سلولها که عامل اصلی تشکیل بافت هستند، ظاهر میشود. بافتها اعضای بدن را میسازند. بهطور طبیعی، سلولها رشد کرده و هنگامیکه بدن به سلولهای جدید نیاز دارد، تقسیم شده و سلول جدید تولید میکنند. وقتی سلولها پیر میشوند، میمیرند و سلولهای جدید جای آنها را میگیرند.
گاهی این فرآیند منظم، اشتباه پیش میرود. سلولهای جدید زمانیکه بدن به آنها نیاز ندارد تشکیل میشوند و سلولهای پیر وقتی که باید بمیرند، از بین نمیروند. این سلولهای اضافه تشکیل تودهای از بافت را میدهند که به رشد زائد و یا تومور معروف است. رشد زائد در ناحیه حنجره، ندول (Nodules) و یا پولیپ (Polype) نامیده میشوند. باید دانست که تمام تومورها سرطانی نیستند.
تومورها خوشخیم (غیرسرطانی) و یا بدخیم (سرطانی) هستند:
تومورهای بدخیم، سرطانی هستند.
سرطان حنجره میتواند در هر بخشی از حنجره بهوجود بیاید. بسیاری از سرطانهای حنجره در دهانه حنجره شروع میشوند. دیوارههای داخلی حنجره با سلولهایی به نام سلولهای سنگفرشی پوشیده شده است که تقریباً تمام سرطانهای حنجره در این سلولها شروع میشود. این سرطانها به کارسینوم (سرطان) سلول سنگفرشی معروف است.
اگر سرطان حنجره گسترش پیدا کند (متاستاز)، سلولهای سرطانی اغلب در غدد لنفاوی اطراف در ناحیه گردن پخش میشوند. سلولهای سرطانی همچنین میتوانند به پشت زبان، دیگر قسمتهای گلو و گردن، ریهها، و دیگر قسمتهای بدن گسترش یابند. هنگامیکه این امر اتفاق بیفتد تومور جدید از همان نوع سلولهای غیرطبیعی تومور اولیه در حنجره است. برای مثال، اگر سرطان حنجره به ریه گسترش پیدا کند، سلولهای سرطانی ریه در واقع سلولهای سرطانی حنجرهای هستند. به این بیماری، سرطان متاستاتیک حنجره، و نه سرطان ریه، گفته میشود. این سرطان به شیوۀ سرطان حنجره و نه سرطان ریه درمان میشود. پزشکان گاهی به این تومور جدید بیماری «دوردست» میگویند.
سرطان حنجره: چه کسی در معرض خطر است؟
هیچکس علت دقیق بهوجود آمدن سرطان حنجره را نمیداند. پزشکان بهندرت میتوانند توضیح دهند که چرا یک فرد به این بیماری مبتلا میشود ولی دیگری نمیشود. اما ما به یقین میدانیم که سرطان حنجره مسری نیست، یعنی از کسی به کسی سرایت نمیکند. کسانی که دارای عوامل خطرزای خاص هستند به نسبت دیگران بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. عامل خطرزا هر چیزی است که احتمال ابتلای فرد را به بیماری بیشتر میکند.
مطالعات، عوامل خطرزای زیر را در مورد ابتلا به این بیماری مشخص کردهاند:
کسانی که کشیدن سیگار را ترک میکنند خطر ابتلا به سرطان حنجره و نیز سرطان ریه، دهان، لوزالمعده (پانکراس)، مثانه، و مری را بسیار در خود کاهش میدهند. همچنین ترک سیگار احتمال این را که شخص مبتلا به سرطان حنجره دچار سرطان دومی در سر و یا ناحیۀ گردن شود کاهش میدهد. (سرطان حنجره بخشی از گروهی از سرطانها به نام سرطانهای سر و گردن است.)
البته اکثر کسانی که دارای این عوامل خطرزا هستند مبتلا به سرطان حنجره نمیشوند. اگر نگران احتمال ابتلا به سرطان حنجره هستید، بایستی نگرانی خود را با پزشک در میان بگذارید، او ممکن است شیوههایی را برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری و برنامۀ مناسبی را برای انجام معاینات عمومی به شما توصیه کند.
علائم سرطان حنجره:
علائم سرطان حنجره اساساً بستگی به اندازه تومور و محل آن در حنجره دارد. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
این علائم ممکن است در اثر سرطان و یا دیگر مشکلات کماهمیتتری باشد، و فقط این پزشک است که میتواند این امر را با اطمینان به شما بگوید.
تشخیص بیماری:
اگر علائم سرطان حنجره را در خود دارید، پزشک ممکن است برخی و یا تمامی معاینات زیر را برای شما انجام دهد:
اگر نمونهبرداری لازم باشد میتوانید سؤالهای زیر را از پزشک بپرسید:
مرحلهبندی:
جهت برنامهریزی بهترین درمان، پزشک باید مرحله، یا میزان پیشرفتِ بیماری را بداند. مرحلهبندی تلاش دقیق جهت پی بردن به این امر است که آیا سرطان گسترش یافته و اگر چنین است، به کدام قسمتهای بدن رسوخ کرده است. پزشک بهمنظور آگاهی از اینکه آیا سرطان به غدد لنفاوی، دیگر نقاط گردن و یا مکانهای دورتر گسترش یافته یا نه، از اشعه ایکس، سی.تی.اسکن، و یا ام.آر.آی استفاده میکند.
درمان:
مبتلایان به سرطان حنجره اغلب میخواهند نقش فعالی در تصمیمگیری جهت مراقبت پزشکی خود داشته باشند. این امر طبیعی است که فرد بخواهد بداند چه کارهایی میتواند برای بیماری و گزینههای درمانی خود انجام دهد،لکن ضربۀ روحی و فشار عصبی (استرس) بعد از تشخیص سرطان ممکن است باعث شود آنچه را که میخواهید از پزشک خود بپرسید یادتان برود. موارد زیر چند پیشنهاد است که شاید برای شما مفید باشد:
پزشک ممکن است که شما را به یکی از متخصصین معرفی کند که سرطان حنجره را درمان میکند، مثلاً جراح، متخصص گوش و حلق و بینی، و یا رادیوتراپیست- انکولوژیست.خودتان هم میتوانید از پزشک تقاضای ارجاع کنید. درمان معمولاً طی چند هفتة اول بعد از تشخیص شروع میشود. معمولاً، زمان کافی برای صحبت با پزشک دربارۀ گزینههای درمان، گرفتن نظر دوم، و آگاهی بیشتر از بیماری قبل از تصمیمگیری دربارۀ درمان وجود دارد.
گرفتن نظر دوم:
قبل از شروع درمان، بیمار ممکن است بخواهد که دربارۀ تشخیص بیماری و برنامۀ درمان نظر دومی نیز دریافت کند. برخی شرکتهای بیمه تقاضای نظر دوم میکنند، دیگر شرکتها ممکن است در صورتیکه بیمار و یا پزشک تقاضای نظر دوم کند، آنرا تحت پوشش قرار دهند.
شیوههای متعددی جهت پیداکردن پزشکی برای گرفتن نظر دوم وجود دارد:
آماده شدن برای درمان:
پزشک گزینههای درمانی و نتایج مورد انتظار از هر گزینه را برای شما تشریح میکند. ممکن است بخواهید بدانید که درمان چگونه چهره، نفس کشیدن، و صحبتکردن شما را عوض خواهد کرد. شما و پزشکتان میتوانید برای ایجاد یک برنامه درمانی که مطابق با نیازها و ارزشهای شخصی شماست همکاری کنید.
گزینه درمان به تعدادی از عوامل از قبیل وضعیت عمومی سلامت بیمار، اینکه سرطان در کجای حنجره شکل گرفته، اندازه تومور، و اینکه آیا سرطان گسترش یافته یا نه، بستگی دارد.
اگر سیگار میکشید، یک کار خوب در جهت آمادگی برای درمان، ترک سیگار است. مطالعات نشان داده است که درمان در افراد غیرسیگاری موفقتر عمل کردهاست. برای دستیابی به راهنمای ترک سیگار میتوانید به آدرس www.ncii.ir مراجعه کنید. ممکن است بخواهید با پزشک خود دربارۀ شرکت در یک پژوهش بالینی، که مطالعه تحقیقاتی پیرامون شیوههای جدید درمان است، صحبت کنید. پژوهشهای بالینی گزینه مهمی هستند. بیماران که به پژوهشها میپیوندند جزء اولین کسانی هستند که این امکان را دارند که از درمان جدیدی که در تحقیقات اولیه امیدبخش بودهاند بهرهمند شوند. این بخش در «امیدبخشی تحقیقات سرطان» اطلاعات بیشتری را دربارۀ تحقیقات در حال انجام ارائه میدهد.
اینها سؤالهایی است که قبل از شروع درمان میتوانید از پزشک بپرسید:
لازم نیست که همۀ سؤالها را در یک جلسه بپرسید و یا پاسخ تمام آنها را بفهمید. فرصتهای دیگری هم خواهد بود تا از پزشک بخواهید موارد مبهم را برای شما روشن کند و نیز از او تقاضای اطلاعات بیشتری بکنید.
شیوههای درمان:
سرطان حنجره از طریق پرتودرمانی، جراحی، و یا شیمیدرمانی، درمان میشود. بعضی از بیماران، ترکیبی از درمانها را دریافت میکنند.
پرتودرمانی (که به آن رادیوتراپی هم میگویند) از اشعه ایکس با انرژی بالا برای از بین بردن سلولهای سرطانی مورد استفاده قرار میگیرد. اشعه، تومور و بافت اطراف آن را هدف قرار میدهد. پرتودرمانی درمان موضعی است. این نوع درمان تنها بر سلولهای ناحیه تحت درمان اثر میگذارد و اغلب پنج روز در هفته و به مدت پنج تا هشت هفته انجام میشود.
سرطان ناحیه حنجره ممکن است تنها از طریق پرتودرمانی و یا با ترکیبی از جراحی و شیمیدرمانی مورد درمان قرار بگیرد.
بعد از پرتودرمانی، بعضیها نیاز دارند که در شکمشان لولههای تغذیه قرار بدهند. لوله تغذیه معمولاً بهطور موقت کار گذاشته میشود.
اینها سؤالهایی هستند که میتوانید قبل از شروع به پرتودرمانی از پزشک بپرسید:
جراحی عملی است که طی آن پزشک با استفاده از یک چاقوی کوچک جراحی و یا لیزر و در حالیکه بیمار بیهوش است غده یا بافت سرطانی را خارج میکند. زمانیکه بیماری نیاز به جراحی دارد، نوع عمل اساساً بستگی به اندازه و محل دقیق تومور دارد.
انواع مختلفی از برداشتن حنجره (Laryngectomy) (جراحی جهت برداشتن بخشی و یا تمامی حنجره) وجود دارد.
جراح گاهی غدد لنفاوی گردن را نیز خارج میکند. به این نوع جراحی برداشتن غده لنفاوی میگویند. جراح ممکن است تیروئید بیمار را نیز خارج کند.
در طی جراحی برای سرطان حنجره، ممکن است لازم باشد جراح یک دهانه (منفذ تنفسی) ایجاد کند. (این جراحی تراکئوستومی (Tracheostomy) نام دارد) منفذ تنفسی راه تنفسی جدیدی است که از طریق یک منفذ در جلو گردن بهوجود میآید.
هوا از طریق این منفذ به نای و ریهها وارد شده و خارج میشود. یک لوله تراکئوستومی که لوله تریک (Trake) نیز نامیده میشود، راه تنفسی جدیدی را باز نگه میدارد. برای بسیاری از بیماران، منفذ تنفسی، موقتی است و تنها تا زمان بهبودی بیمار بعد از عمل مورد نیاز است. برای آگاهی بیشتر دربارۀ منفذ تنفسی به بخش «زندگی با منفذ تنفسی» مراجعه کنید.
بعد از جراحی، بعضی از بیماران ممکن است بهطور موقت نیاز به لولۀ تغذیه داشته باشند.
اینها سؤالهایی است که قبل از جراحی میتوانید از پزشک بپرسید:
شیمیدرمانی به استفاده از داروها جهت از بین بردن سلولهای سرطانی گفته میشود. پزشک ممکن است یک نوع دارو و یا ترکیبی از داروها را برای بیمار تجویز کند. داروهای سرطان حنجره معمولاً از طریق تزریق به جریان خون وارد میشود و در کل بدن جریان مییابد.
شیمیدرمانی در بخش بیماران سرپایی بیمارستان، در مطب پزشک، و یا در منزل انجام میشود و بهندرت بیمار در بیمارستان بستری میشود.
اینها سؤالهایی است که قبل از شروع شیمیدرمانی میتوانید از پزشک بپرسید:
عوارض جانبی درمان سرطان:
درمانهای سرطان بسیار قوی هستند. درمانی که سلولهای سرطانی را از بین برده و یا نابود میسازد ممکن است به سلولهای سالم هم آسیب برساند. به همین خاطر است که درمانها اغلب باعث عوارض جانبی میشوند. این بخش به تشریح بخشی از عوارض جانبی هر یک از درمانها میپردازد.
عوارض جانبی در همۀ افراد یکسان نیست و حتی این عوارض در هر جلسه با جلسه قبل تفاوت دارد. قبل از شروع درمان، گروه پزشکی، عوارض جانبی احتمالی و اینکه چگونه میتوان با آنها مقابله کرد را برای شما تشریح میکنند. این امر به شما کمک میکند که بدانید اگرچه برخی عوارض جانبی ممکن است بهطور کامل برطرف نشوند، اما بسیاری از آنها بعد از مدتی کمتر آزاردهنده خواهند بود.
گفتوگو با دیگر بیماران نیز میتواند مفید باشد. مددکار اجتماعی، پرستار و یا دیگر اعضای گروه پزشکی میتوانند ملاقاتی را با بیمارانی ترتیب دهند که درمان مشابهی را دریافت کردهاند.
پایگاه علمی، پزشکی و آموزشی مؤسسة تحقیقات، آموزش و پیشگیری سرطان (www.ncii.ir) مقالههای مفیدی دربارۀ درمان سرطان و راههای مقابله با عوارض جانبی آن دارد، از قبیل: «شما و پرتودرمانی»، «شما و شیمیدرمانی»، و «توصیههایی در مورد تغذیه برای بیماران سرطانی». برای دسترسی به دیگر اطلاعات درباره عوارض جانبی به مقالات مرتبط با این موضوع در پایگاه مراجعه کنید.
پرتودرمانی:
بیمارانی که پرتودرمانی میشوند ممکن است برخی و یا تمامی این عوارض جانبی را داشته باشند:
جراحی:
بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار میگیرند، ممکن است به هر یک از این عوارض جانبی دچار شوند:
وقتیکه تورم برطرف میشود و محل مورد نظر، شروع به بهبود کند، لولۀ تغذیه برداشته میشود. فرو دادن غذا در ابتدا مشکل است و بیمار ممکن است نیاز به کمک پرستار و گفتار درمانی داشته باشد. اما بهزودی غذای معمول را خودش خواهد خورد.
اگر برای مدت بیشتری نیاز به لوله تغذیه باشد، لوله تغذیهای که مستقیماً به شکم میرود را برای بیمار کار میگذارند. بیشتر بیماران به تدریج دوباره شروع به خوردن غذاهای سفت میکنند ولی برای تعداد کمی این لولۀ تغذیه ممکن است بهطور دائم کار گذاشته شود.
بعد از جراحی برداشتن کامل حنجره، منفذ تنفسی دائمی است. اگر بیماری تحت عمل جراحی کامل حنجره قرار گیرد، باید یاد بگیرید که به شیوۀ جدید صحبت کنید. بخش یاد بگیریم دوباره حرف بزنیم اطلاعاتی را در این مورد ارائه میدهد. بیشتر اطلاعات دربارۀ منفذ تنفسی را میتوان در بخش زندگی با منفذ تنفسی پیدا کرد.
شیمیدرمانی:
عوارض جانبی شیمیدرمانی بستگی زیادی به داروهای خاص و میزان تجویز آن دارد. بهطور کل، داروهای ضد سرطان بر سلولهایی که به سرعت تقسیم میشود تأثیر میگذارند، بهخصوص بر:
تغذیه:
بعضی از بیمارانی که تحت درمان سرطان حنجره قرار گرفتهاند، میل به غذا را از دست میدهند. درد و تغییرات در بو و طعم غذا خوردن را برای بیمار مشکل میکند. با اینحال، تغذیه خوب بسیار مهم است. خوب خوردن به این معناست که شما کالری و پروتئین کافی دریافت میکنید تا از کاهش وزن جلوگیری کرده، قدرت خود را دوباره بهدست بیاورید، و بافتهای سالم را بازسازی کنید.
اگر بهدلیل خشکی دهان در اثر پرتودرمانی، خوردن مشکل باشد، میتوان غذاهای نرم و ملایمی را که با سس و آبگوشت نرم شده امتحان کرد. سوپ غلیظ، پودینگ، و میلک شیک (مخلوط شیر، شربت و بستنی) اغلب برای فرو دادن آسانتر هستند. پرستار و متخصص تغذیه به شما در انتخاب غذای مناسب کمک خواهند کرد.
بعد از جراحی و پرتودرمانی، بعضی از بیماران نیاز به لوله تغذیه خواهند داشت که در شکم تعبیه میشود. بیشتر بیماران به آرامی به تغذیۀ معمول خود برمیگردند. یادگیری فرو دادن غذا ممکن است نیاز به تمرین و نیز کمک یک پرستار و یا گفتاردرمانی داشته باشد. برای عدهای از بیماران فرو دادن مایعات راحتتر است، و برای عدهای دیگر غذای جامد بلع راحتتری خواهد داشت. شما خودتان خواهید فهمید که کدام برایتان مناسبتر است.
زندگی با منفذ تنفسی:
یاد گرفتن زندگی با تغییرات بهوجودآمده توسط سرطان حنجره یک چالش خاص است. اعضای گروه پزشکی تمام تلاش خود را خواهند کرد که هرچه زودتر به زندگی عادی خود برگردید.
اگر دارای منفذ تنفسی باشید، شما باید یاد بگیرید که چگونه از آن مراقبت کنید:
نظرات شما عزیزان: